Tuinhout beschermen: waarom en hoe?

Heb je een nieuwe tuintafel, tuinstoel of ander tuinmeubel van hout en wil je hier graag zuinig op zijn? Dan is het beschermen van het tuinhout erg belangrijk. Hierdoor kun je er met een gerust hart zo lang mogelijk van genieten. Waarom je het tuinhout moet beschermen en hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel. 

Vocht en schimmels

Hout is een erg mooi, maar ook redelijk kwetsbaar materiaal. Wanneer het onbehandeld in contact komt met vocht, kunnen er schimmels ontstaan. Hierdoor kan het hout gaan rotten, waardoor het er op een gegeven moment echt niet meer mooi uit ziet. Ook de zon kan invloed hebben op de staat van het hout. Hierdoor kan het sneller gaan verkleuren, waardoor het ook niet mooier wordt. Hout beschermen tegen deze invloeden van buitenaf is dan ook erg belangrijk. Zo kun je het langst genieten van je houten meubelen. 

Hoe bescherm je hout tegen verkleuring?

Wat je ook doet, het hout in je tuin zal altijd wel iets verkleuren op den duur. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid zonnestralen en water waar het mee te maken krijgt. Je kunt het dus nooit helemaal tegengaan, maar je kunt wel je best doen om dit proces te vertragen. Dit doe je door middel van tuinmeubelolie of tuinmeubelbeits. Beide zijn ervoor bedoeld om het hout te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zodat deze minder snel door kunnen dringen tot het hout.

Het verschil tussen beits en olie

Hoewel ze beide hetzelfde doel hebben, zit er wel verschil tussen de manieren om je tuinhout te beschermen. Zo dringt beits bijvoorbeeld dieper in het hout dan olie, waardoor het een betere bescherming biedt en minder snel hoeft bijgewerkt te worden. Bij beits heb je vaak wel te maken met een bepaalde kleur die je aanbrengt op het hout, waardoor je als het ware de tuinmeubelen schildert in die kleur. Olie heeft een natuurlijke, matte uitstraling, waardoor het originele van het hout mooi blijft. Zo kun je bij een olie de nerven bijvoorbeeld nog goed zijn. Het nadeel aan olie is dat het relatief lang duurt voor het droog is en dat je het vaker zult moeten toepassen. 

Schoonmaken van de tuinmeubelen

Met een beits of een olie kom je al heel ver, maar het is ook belangrijk om je tuinmeubelen eens in de zoveel tijd goed schoon te maken. Hierdoor voorkom je dat het vuil doordringt in het hout. Afhankelijk van de houtsoort kun je dit gewoon met een sopje en een borstel doen. Spoel het hout daarna goed af en laat het drogen. 

Vergelijkbare berichten