Het gemak van een systeemplafond
Het zijn van die onderdelen van een bedrijfspand of woning waar je zelden bij stilstaat, maar toch hebben ze er allemaal eentje: een plafond. Plafonds komen in allerlei soorten en maten, maar wie goed oplet, zal zien dat het systeemplafond steeds meer terrein aan het winnen is. En niet alleen in kantoorgebouwen; ook zwembaden, hotels, andersoortige bedrijfspanden en zelfs particuliere woningen worden meer en meer uitgerust met een systeemplafond. Maar waarom eigenlijk?
Het is makkelijk te installeren
Allereerst is een systeemplafond gewoon bijzonder eenvoudig te installeren. Bedenk je eens hoeveel tijd je kwijt bent met het neerzetten van een plafond dat uit gipsplaten bestaat; allereerst moeten de platen op maat gemaakt worden, daarna moet je ze aan de eerder geplaatste latten bevestigen, vervolgens moeten alle schroefgaten gedicht worden, dat moet weer geschuurd worden en tenslotte moet er nog de nodige verf overheen. Al met al een klus die vele dagen duurt, in tegenstelling tot het plaatsen van systeemplafonds. Bij een systeemplafond worden de platen in een speciale constructie gehangen. Dit betekent dat je eigenlijk alleen de constructie hoeft op te hangen, waarna je de platen er simpelweg inlegt. Dit is een klus die meestal niet meer dan een dag hoeft te duren, mits het gedaan wordt door een team van experts. Op die manier kan je vaak na een dag de ruimte alweer volop benutten.
Het ruimt lekker op
Die constructie heeft als bijkomend voordeel dat het lekker opruimt. Omdat de constructie altijd ietsje lager hangt dan het daadwerkelijke plafond, kunnen leidingen en kabels makkelijk weggewerkt worden. Ze liggen in die situaties dan gewoon bovenop de platen en dus uit het zicht. En omdat de platen simpel te verwijderen zijn, kan je er altijd goed bij. Mocht er dus de noodzaak zijn om bij de kabels of leidingen te komen, dan is dit een fluitje van een cent.
Schade? Herstel is eenvoudig
Het feit dat een systeemplafond bestaat uit verschillende platen, betekent ook dat eventuele schadegevallen erg snel te herstellen zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is het vervangen van de plaat in kwestie. En omdat je er altijd een paar als reserve hebt liggen, is ook dat kinderlijk eenvoudig. Je haalt de plaat er gewoon uit, waarna je hem vervangt door een puntgaaf exemplaar.
Ze komen in allerlei variaties
De dagen dat een systeemplafond alleen bedoeld was voor een saai kantoorgebouw zijn wel echt voorbij. Tegenwoordig komen systeemplafonds in allerlei soorten en maten en zijn ze geschikt voor allerlei doeleinden. Natuurlijk zijn er nog altijd de bekende platen die je ziet in veel kantoorgebouwen, maar er zijn er ook met een veel luxere uitstraling. Plafonds die geschikt zijn voor hotellobby’s, of andere ontvangstruimtes. En wist je dat ze ook steeds vaker gebruikt worden voor particuliere woningen? De veelzijdigheid van deze plafonds betekent dat ze veel breder ingezet kunnen worden en meer mensen kunnen profiteren van het gemak en de netheid van systeemplafonds. En dus is het niet zo gek dat ze meer en meer de markt aan het veroveren zijn.